El veritable origen del 8 de març, Dia de la Dona: una terrible, sagnant i injusta matança

El Dia de la Dona és una de les dates més reivindicatives i rellevants del calendari. Tot i que no és una lluita d'un dia concret, sinó que el feminisme és un treball diari, cada 8 de març es visibilitza encara més la lluita per la igualtat de drets entre homes i dones. Però, per què se celebra en aquesta data? Quin és el seu veritable origen?

La història del Dia de la Dona Treballadora es remunta a fa més de 100 anys, concretament el 8 de març de 1875 a Estats Units. En aquesta jornada, centenars de treballadores del sector tèxtil (garment workers) d'una fàbrica de Nova York es van manifestar buscant la igualtat salarial respecte als companys homes i una millora de les condicions laborals. Lamentablement, 120 treballadores van ser assassinades a mans de la Policia. Tot i això, d'aquesta massacre va néixer el germen que va acabar, el 1877, amb la fundació del primer sindicat femení de la història.

La daquestes treballadores tèxtils va ser la primera manifestació feminista de la història. Tot i això, un dels fets claus del moviment feminista va tenir lloc uns anys abans. Tal com recull les Nacions Unides, l'any 1848 les sufragistes i abolicionistes Elizabeth Cady Stanton i Lucretia Mott es van reunir juntament amb centenars de persones en una convenció contra l'esclavatge a Nova York. Aquesta va ser la seva forma de rebel·lar-se contra la societat, que aleshores prohibia a les dones parlar en públic en esdeveniments.

Llegir tot l'article