COCEMFE BARCELONA ÉS ACREDITADA COM A “PUNT VIOLETA”

Aquest mes de desembre la Federació Francesc Layret d’Entitats de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica COCEMFE Barcelona ha estat acreditada, per COCEMFE Nacional, amb el distintiu “Punt Violeta”.

Un Punt Violeta és un instrument promogut pel Ministeri d’Igualtat mitjançant el qual diferents espais socials es converteixen en llocs segurs d’acompanyament. A aquests espais, qualsevol persona pot accedir a informació bàsica per poder fer front a les violències masclistes, a més de poder dur a terme un primer contacte de les dones que viuen situacions de violència de gènere fent prevaldre la seva seguretat i donant suport a la cerca de recursos especialitzats que puguin oferir-li una atenció integral especialitzada. Tanmateix, aquests espais s’encarreguen de sensibilitzar la població en general sobre la problemàtica de la violència masclista, al·ludint a la tasca col·lectiva i estructural en l’eradicació de les violències com a tasca de tota la ciutadania.

El mes de desembre està essent un mes especialment negre pel que fa a violència de gènere, doncs cada 3 dies una dona ha estat assassinada per la seva parella o exparella. Les dades entre les persones joves també són alarmants. El major augment de violència masclista a Espanya el 2021, el darrer any amb xifres completes, va ser entre el jovent menor de 18 anys. Les víctimes per qualsevol tipus de violència de gènere van passar aquell any de 514 a 661, la qual cosa representa un 28,6% més.

Espanya ha comptabilitzat, el que va d’any, 48 casos confirmats d’assassinats de violència masclista als que, si sumem els quatre que s’estan investigant en aquests moments, superaria la xifra que es va registrar l’any passat. En aquest recompte es comptabilitzen les morts en mans de parelles i exparelles, quedant excloses altres víctimes mortals de la violència de gènere com la jove de 20 anys assassinada per l’exparella de la seva mare, considerant-se un cas de violència vicària. Val a dir que Espanya, un país pioner a l’hora d’aprovar el 2004 una llei integral contra la violència de gènere, es l’únic país de la Unió Europea que limita aquest concepte a l’àmbit de la parella i no l’ha ampliat a d’altres al marge de la relació sentimental. La Unió Europea insta España a extendre la seva legislació per protegir més les víctimes quan presenten denúncies davant de la Justícia.