29 de març. Dia Nacional del Trasplantament

Imatge de dues persones oferint-se un cor de joguina

A Espanya, el Dia Nacional del Trasplantament se celebra cada any el darrer dimecres de març, per iniciativa de la Federació Nacional de Malalts i Trasplantats Hepàtics. És una data que ens recorda la importància de la donació d'òrgans i teixits, i l'impacte que pot tenir a la vida dels qui necessiten un trasplantament per seguir endavant.

Segons dades oficials de la Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), el 2022 es van realitzar en territori espanyol 5.383 trasplantaments d'òrgans, cosa que correspon a una taxa de 113,4 per milió de població (pmp). Aquest nombre de trasplantaments va ser possible gràcies a les 2.196 persones que van donar els seus òrgans després de morir i a les 355 persones que van donar un ronyó (350) o part del fetge (5) en vida. Aquestes dades suposen un creixement del 13% en trasplantament i del 15% en donació en comparació del 2021 i pràcticament s'equiparen als màxims històrics registrats el 2019, abans de la pandèmia. Així, la mitjana de donants diaris el 2022 va ser de set i la mitjana de trasplantaments realitzats cada dia de 15.

 

ESPANYA, LÍDER EN TRANSPLANTAMENTS

La taxa de 46,3 donants morts d'Espanya és molt superior a l'aconseguida per la resta de països del món. L'èxit del sistema espanyol de trasplantaments és degut en gran mesura a la solidaritat i el compromís dels ciutadans espanyols amb la donació d'òrgans. A més, la feina dels professionals sanitaris que participen en el procés de trasplantament és fonamental per garantir l’èxit  d’aquestes intervencions.

A Catalunya el 2022 s’ha realitzat un 27% més de trasplantaments que l’any 2021, xifra que ens posiciona com a país capdavanter. Catalunya també ha assolit un nou rècord de trasplantaments pediàtrics amb 61 trasplantaments i un nou rècord de donació de teixits amb 1.749 persones que n’han donat després de morir. 178 persones han donat en vida un ronyó, un nou màxim històric.

Tot i que Espanya és un dels països líders en el rànquing mundial en trasplantaments, encara queda molt per fer. Al nostre país, hi ha 4.746 persones a data de 31 de desembre del 2022 que esperen un trasplantament d'òrgans, i moltes no tindran l'oportunitat de rebre'n un a temps. Per això, és important continuar treballant en la conscienciació i el foment de la donació dels òrgans i dels teixits. A aquests es va sumar la fita mundial del primer trasplantament intestinal en asistòlia realitzat per l'Hospital U. La Pau de Madrid que, després dels bons resultats obtinguts, va efectuar un segon trasplantament intestinal amb les mateixes característiques. Espanya és l'únic país del món que trasplanta tota mena d'òrgans de donants en asistòlia.

 

COM SER DONANT?

La donació d´òrgans és un acte solidari que pot salvar vides. Per donar òrgans, cal és formalitzar la targeta de donant per deixar clara la volundat que es procedeixi a la donació d'òrgans i teixits després de la mort.

Si tens una #discapacitatorgànica parla amb el teu metge perquè t’informi si pots ser donant d’òrgans.       

COCEMFE Barcelona compta amb 24 entitats federades entre les que hi ha l’associació de malalts i trasplantats hepàtics - ATH que treballa per l’acompanyament, informació i suport de les persones associades així com de les seves famílies. Compta també amb pisos de suport en els que les persones que viuen allunyades del centre hospitalari, podran fer una estada mentre duri el seu tractament.                                        

 

Font: CatalunyaPress