PIMEC, Foment del Treball i l’ODF acorden col·laborar en la investigació de l’accessibilitat al món laboral de les persones amb discapacitat

  • L’objectiu de la jornada és crear sinèrgies entre les organitzacions per treballar conjuntament en la investigació sobre les necessitats d’aquest col·lectiu i de les empreses i millorar la seva inclusió. 
  • La taxa d’atur de les persones amb discapacitat és 10 punts superior a la de les persones sense discapacitat i l’any 2020 la contractació va caure un 30%.

L’Observatori de la Discapacitat Física (ODF) ha organitzat una jornada de treball juntament amb PIMEC i Foment del Treball per avançar de forma conjunta en la investigació de la situació laboral de les persones amb discapacitat i conèixer de primera mà les mesures que apliquen les empreses, què busquen i amb quines dificultats es troben. L’objectiu final és identificar les barreres que dificulten la integració d’aquest col·lectiu al món laboral i prendre mesures eficients que garanteixin la seva plena inserció. Durant la sessió, que duia el títol “De la teoria passem a l’acció: capacitats diverses al món del treball”, els representants de les patronals han mostrat el seu compromís de col·laborar en la recerca que dugui a terme l’ODF i així poder avançar en polítiques que promoguin la igualtat d’oportunitats per accedir al món laboral de les persones amb discapacitat.

La jornada, que s’ha celebrat al Palau Macaya de Barcelona, ha transcorregut en un ambient distès i de confiança on l’ODF ha posat sobre la taula la situació actual de les persones amb discapacitat envers el món laboral. En aquest sentit totes les parts s’han mostrat partidàries de treballar de forma conjunta per millorar la situació d’aquest col·lectiu, a través de diversos àmbits, per aconseguir la plena inserció i inclusió i lluitar contra la precarietat laboral d’aquest grup social.
 
El món laboral ha de ser una representació de la societat

Jordi Cerezuela, president del Consell Social de l’ODF, afirma que “des del món de la discapacitat cal trencar els tòpics i fer una incorporació més activa al món de l’empresa, però és necessari que tots els estaments de la societat ho apliquin”. Francina Vallès, presidenta de la Comissió d’Igualtat de Foment del Treball, ha recollit aquesta afirmació i ha afegit que “cal trencar la barrera ideològica i que el món corporatiu sigui una representació de la societat, una realitat que no es compleix actualment”.

L’atur de les persones amb discapacitat és 10 punts superior

Les últimes dades oficials de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), de l’any 2019, situaven la taxa d’atur de les persones amb discapacitat en 10 punts superior a la de les persones sense discapacitat i s’estima que la pandèmia haurà fet augmentar la desigualtat. Segons un informe d’Odismet, el 2020 la contractació a persones amb discapacitat va caure un 30%, amb la destrucció de més de 100.000 contractes. Ricard Aceves, membre de la Junta Directiva de PIMEC i de DINCAT, ha remarcat que per ser part activa de la societat “és necessari que aquest col·lectiu tingui accés al mercat laboral i que tots els agents uneixin esforços per millorar les taxes d’activitat i fer que el món del treball sigui més inclusiu”. A més, a la reunió s’ha posat sobre la taula el greuge que viuen les dones amb discapacitat, amb menys presència activa al mercat laboral i sous més precaris. En paraules de Montserrat Pallarès, presidenta de l’ODF i de COCEMFE Barcelona, “hem d’evolucionar i adaptar-nos a les noves necessitats que ha deixat paleses la covid i crear sinèrgies entre tots els agents que treballen amb el Punt Incorpora”. Pallarès ha insistit en la importància d’aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes amb discapacitat en el món laboral i no deixar ningú enrere.

Per tot això, l’Observatori de la Discapacitat Física considera primordial treballar plegats per promoure la inserció laboral de les persones amb discapacitat i aconseguir una igualtat d’oportunitats real. Segons Natalia Bettonica, directora de l’ODF, l’ocupació té una gran importància ja que “és una eina per a la llibertat i l’autonomia de les persones per dur a terme el seu projecte vital”.