COCEMFE Barcelona participa en el fòrum Emprendre en la Discapacitat

  • Montserrat Pallarès subratlla la importància d'establir aliances entre l'administració, l'empresa, els centres de formació i el tercer sector per a promoure l'ocupació en les persones amb discapacitat.

El 27 i 28 d'octubre s'ha celebrat el fòrum Emprendre en la Discapacitat, organitzat per la Fundació INCYDE, que té com a objectiu impulsar l'emprenedoria, la formació en capacitats i competències i la conscienciació d'oportunitats mitjançant ponències, debats, col·loquis i programes formatius especialitzats que generin la interconnexió entre tots els agents de l'ecosistema.  La presidenta de COCEMFE Barcelona, Montserrat Pallarès, ha participat en un dels debats, que s'han pogut seguir en directe per la web de RTVE i el Youtube Instituto RTVE Evento

A la taula sobre Emprenedoria i ocupació sostenible: clau mestra de la inclusió han participat, a més de Montserrat Pallarès, Carles Campuzano, director DINCAT Plana Inclusió Catalunya; Francisco Villegas, president AMMFEINA SMC; Jon Ander Arzallus, director d’innovació a Gureak; i Josep Roset, president de FECETC. Durant la xerrada s'ha posat de manifest l'alt impacte que la crisi provocada per la COVID-19 està tenint en les persones amb discapacitat i la necessitat de repensar el model d'intervenció per adaptar-lo a les noves necessitats. Pallarès ha declarat que en aquests mesos el sector, tot i resistir, s'ha trobat sol i sovint sense polítiques públiques de suport i de valorització de la situació: “des de COCEMFE hem hagut d'informar molt a les nostres entitats perquè sovint es trobaven perdudes i no podien tenir una comunicació efectiva amb l’administració”. També ha destacat que un dels temes que més preocupen ara mateix al sector és l’ocupació, segons han recollit mitjançant una sèrie d’enquestes.

Per a treballar per millorar aquesta situació cal orientació i estructures de suport tant a l’ocupació com a l’emprenedoria. L’aposta de COCEMFE és un model de la quàdruple hèlix: “Significa fer les aliances amb l’acadèmia, les empreses, el sector social i l’administració. Cal fer un canvi de cultura”.

La presidenta de COCEMFE Barcelona ha incidit en les dificultats afegides de les dones amb discapacitat: “Hi ha barreres, iniquitat, falta d'oportunitats i, fins i tot, la no acceptació de la mateixa discapacitat, que frena a la persona a l'hora d'emprendre. En el cas de dones encara és més complicat perquè està doblement qüestionada”.

Pallarès va reclamar que l’administració serveixi com a exemple a l’empresa privada quant a la inserció de les persones amb discapacitat: “Hem de trencar amb la idea que adaptar un lloc de treball per a una persona amb discapacitat resulta car, perquè no és així. L’administració pública ha de ser modèlica complint la legislació vigent”.

El debat va finalitzar apuntant l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible com el marc actual que ha d’aconseguir que ningú es quedi enrere.

Veure jornada completa del Fòrum Emprendre en la Discapacitat (28/10/2020).