II CONGRÉS SOBRE EL DRET A L’AUTONOMIA PERSONAL

El II Congrés sobre el Dret a l’Autonomia Personal respon al fet que, davant el desafiament demogràfic de l'envelliment de la població, les institucions públiques i privades necessitem cobrir, amb urgència, noves necessitats socials i econòmiques en un context complex i canviant, especialment degut a l'impacte de la pandèmia entre els sectors de població més vulnerables: persones grans, persones amb malalties cròniques i/o persones amb discapacitat.

Aquesta edició aprofundirà en l'envelliment, la cronicitat i la discapacitat, i desenvoluparà els continguts i les aliances necessàries per fer front al repte de la longevitat en el S.XXI, com a primera passa per plantejar a les NNUU la necessitat d'aprovar "La Convenció Internacional dels drets de les persones grans". Les sessions que es duran a terme a la ciutat de Barcelona els dies 2 i 3 de febrer propers, tindran lloc sota l’epígraf:

- La ciutat com a espai de vida i convivència "amigable"

Es tractarà l’amigabilitat de les ciutats en la dècada de l’envelliment saludable 2021-2030. L’envelliment de la població mundial cada vegada es produeix d’una manera més ràpida. A Espanya, 9,3 milions de persones té 65 anys o més, la qual cosa representa el 19,65% de la població (INE 2021). El 1960 la població de 65 anys o més en el nostre país era el 8,2%.

Les projeccions de l’INE indiquen que el 2035 podria haver més de 12,8 milions de persones grans a Espanya, un 26,5% del total de la població.

L’Organització Mundial de la Salut va declarar la dècada 2021-2030 com la Dècada de l’Envelliment Saludable. En aquest sentit, anima els països a unir-se i treballar per transformar el món i convertir-lo en un lloc millor per envellir, per a les generacions actuals i futures. En aquest marc, la Red de Ciudades y Comunidades con las Personas Mayores, impulsada per l’IMSERSO a Espanya i que compta amb 230 municipis, se suma al repte de crear entorns físics i socials amigables amb totes les edats que no excloguin ni discriminin les persones pel sol fet d’envellir, de manera que tan en el món urbà com en el món rural, les persones envelleixin amb salut i amb qualitat de vida.

De tot això en parlarem al llarg de dos dies amb en Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona; Enrique Rovira-Beleta, arquitecte expert en Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques i en Comunicació; Maite Pozo, coordinadora de la Red de Ciudades y Comunidades Amigables con las Personas Mayores a Espanya; José M.Macías, membre del grup motor Abadiño Lagunkoia; Esther Martín, tècnica del Departament de Promoció de Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona; Domingo Muñoz, vicepresident de la Federació de Jubilats de Sòria; Marta Inmaculada Aparicio, directora de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Salamanca o Francesc Romeu, especialista en accessibilitat universal, entre d’altres.

El Congrés serà en format virtual i els drets d’inscripció no tindran cap cost per les persones assistents. En finalitzar i a aquelles persones que així ho hagin demanat, se’ls farà arribar una certificació d’assistència. Podeu formalitzar la inscripció en el següent enllaç en el que trobareu, també, el programa complet de les sessions:

https://www.autonomiapersonal.org/inscripcion-acto-jornada-barcelona/

Us hi esperem!