El sector de la discapacitat física, orgànica i sensorial es concentra davant el departament de Treball per denunciar les retallades als Centres Especials de Treball

Una vuitantena de persones, entre treballadors, responsables de Centres Especials de Treball (CET) i d'entitats que els representen, s'han concentrat aquest migdia davant la seu del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat  per protestar per les polítiques del Govern sobre subvencions als Centres Especials de Treball.
  • El col·lectiu de persones amb discapacitat a Catalunya té una taxa d'atur del 70 per cent, la qual cosa vol dir que de les més de 106.000 persones actives només treballen unes 31.000. D'aquestes, unes 16.000 ho fan en Centres Especials de Treball (CETs) 

 

Barcelona, 27 de setembre de 2017.  Una vuitantena de persones, entre treballadors, responsables de Centres Especials de Treball (CET) i d'entitats que els representen, s'han concentrat aquest migdia davant la seu del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat  per protestar per les polítiques del Govern sobre subvencions als Centres Especials de Treball (CET), que estan posant en perill la viabilitat de molts d’ells i l’exercici del dret al treball de prop de 7.000 persones amb discapacitat.  L’acte ha tingut lloc després que s’hagi sol·licitat reiteradament a diferents estaments de la Generalitat (president, vicepresident i consellera de Treball, Afers Socials i Famílies), a través de l’enviament de cartes, una reunió per tractar aquesta problemàtica i intentar conjuntament trobar una solució favorable a les persones, i no s’hagi hagut cap resposta. 

 

A dia d'avui, el col·lectiu de persones amb discapacitat a Catalunya té una taxa d'atur del 70 per cent, la qual cosa vol dir que de les més de 106.000 persones actives només treballen unes 31.000. D'aquestes, unes 16.000 ho fan en Centres Especials de Treball (CETs), on "els  contractes són en la seva majoria indefinits, quan al mercat ordinari  són sobretot a temps parcial i precaris", en paraules de Julio Martínez, president de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC), que ha fet de portaveu de les entitats convocants ECOM, AECEMCO Catalunya, FEACEM Catalunya, FESOCA, AECEMFO, Cocemfe Catalunya i Asescat, juntament amb FECETC.  

 

Aquestes xifres, segons Martínez, "ens legitimen per demanar el compliment del dret al treball de les persones amb discapacitat i reduir  l'escandalós nivell d'atur del col·lectiu". 

 

Martínez ha recordat el retorn que representa per a la societat la contractació de persones amb discapacitat, així com l'evidència que "una persona en règim assistencial comporta més despeses que en règim  laboral". Tot i això,  el Govern "ha retallat dràsticament els ajuts als Centres Especials de Treball", retallades que "posen en greu risc de sostenibilitat un gran nombre de CETs i la continuïtat dels llocs de treball de les persones amb discapacitat".  En aquest sentit, Josep Giralt, representant d'ECOM, ha afegit que "a les persones amb discapacitat que perden els seus llocs de treball difícilment se'ls podrà garantir la seva continuïtat al mercat laboral". 

 

Les retallades han afectat de manera especial les persones amb discapacitat física, orgànica i sensorial, ja que actualment el Govern només garanteix la subvenció del 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) que estableix la llei per als treballadors amb discapacitat amb especials dificultats, cosa que exclou la majoria de les persones amb discapacitat física, sensorial i orgànica i va en contra de la norma, que estableix ajuts per a totes les persones amb discapacitat, amb independència del grau d'afectació. 

 

Per això, en la concentració, que duia per lema “Les vostres retallades, el nostre atur”, s'ha demanat l’execució del mandat del Parlament en compliment de la moció que va aprovar la cambra catalana l’1 de juny (amb el vot en contra de JxSí) sobre els Centres Especials de Treball. Aquesta moció, presentada pel grup socialista, instava al Govern, entre altres coses,  a destinar “els recursos necessaris per garantir la subvenció del 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a tots els treballadors amb discapacitat dels Centres Especials de Treball (CET) de Catalunya, i el 75% del salari mínim per al col·lectiu d’especials dificultats”. En la mateixa moció es va aprovar també per unanimitat “eliminar els topalls establerts des del 2011, que deixen fora de subvenció del 50% del salari mínim les noves contractacions dels Centres Especials de Treball”.  

 

A l’acte d’avui han assistit diputats del Partit Socialista, Ciutadans i Partit Popular per donar suport a la reivindicació del Centres Especials de Treball.  

 

Les entitats han demanat també el pagament immediat de les quantitats pendents, que estan posant al límit les economies de milers de famílies de persones amb discapacitat.