12 DE MAIG DIA MUNDIAL DE LA FIBROMIÀLGIA I DE L’ENCEFALOMIELITIS MIÀLGICA O SÍNDROME DE FATIGA CRÒNICA.

El 12 de maig es commemora oficialment el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i de l’Encefalomielitis Miàlgica o Síndrome de Fatiga Crònica, si bé s'hi han anat incloent altres Síndromes de Sensibilització Central, com ara la Sensibilitat Química Múltiple i l'Electrohiper-sensibilitat.

La data del 12 de maig va ser triada per recordar la infermera Florence Nightingale (nascuda el 12 de maig de 1820), fundadora de la primera escola d'infermeria moderna i qui va lluitar pels drets de les persones que van patir discapacitats a la guerra de Crimea. Es pensa que Florence Nightingale va patir Fibromiàlgia o Encefalomielitis Miàlgica durant gran part de la seva vida. En homenatge a aquesta pionera de la infermeria moderna, el 12 de maig també se celebra el Dia Internacional de la Infermera (o de la Infermeria).

La Fibromiàlgia, l’Encefalomielitis Miàlgica, la Sensibilitat Química Múltiple i l'Electrohiper- sensibilitat són malalties invisibles i incurables, l’impacte de les quals provoca una gran discapacitat orgànica així com incapacitat a les persones que les pateixen, majoritàriament dones. Veuen minvada la seva qualitat de vida, l’autonomia personal i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral, sanitari o institucional.

El Dia Mundial de la Fibromiàlgia i de l’Encefalomielitis Miàlgica apel·la a l’empatia de les persones, de la societat civil i dels poders públics de Catalunya perquè s'adhereixin a aquesta jornada, per tal que coneguin millor la complexitat del que viu i pateix més del 3% de la població a Catalunya, i a fi que s’avanci en el coneixement, la prevenció i en un adequat abordatge sanitari i social d’aquestes malalties.

Més de 150 municipis i institucions s’han adherit a la campanya de conscienciació i sensibilització social #CatalunyadeBlau i il·luminaran de color blau fosc molts indrets del país, com també altres territoris dels Països Catalans, per donar visibilitat a les malalties i en solidaritat amb les persones afectades.

Encara que les façanes estaran il·luminades només unes hores, val la pena recordar que les persones amb Fibromiàlgia, Encefalomielitis Miàlgica, SQM i altres síndromes de sensibilització central, viuen amb aquestes malalties 24 hores al dia els 365 dies de l’any.

#DiaMundialFibromiàlgia
#DiaMundialFMiSFC
#DiaMundialSSC
#WorldMEDay