Sigui com sigui, defensar els drets de les persones amb discapacitat

El mes passat es van conèixer els resultats de les eleccions del Consell Rector de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona. Vaig presentar la meva candidatura individual a aquestes eleccions, però desafortunadament no he estat un dels 10 triats a representar el consell rector d'aquesta institució.

No obstant això, vull felicitar les persones triades, especialment a Carme Riu i Vanessa Fuentes. Ambdues lideren dues entitats, Dones No Estàndards i Fundació Catalana de Paràlisi Cerebral, que estan associades a COCEMFE Barcelona i que formen part de la candidatura conjunta 'Barcelona també és nostra'. També felicitar la resta de companyes en l'àrea de discapacitat física, Ana Suñé, Neus Mora i Leticia Esporrin. En la resta de sectors, felicitar a Marta Delgadillo i Raquel Montllor, representant de les persones en situació de trastorn de salut mental; a Anaïs García, de les persones amb discapacitat visual; Montserrat Vilarrasa, de les persones amb discapacitat intel·lectual i Encarna Muñoz, de les persones amb discapacitat auditiva. Estic convençut que totes les representants defensaran en cos i ànima els drets i interessos de les persones amb discapacitat que resideixen a Barcelona.

Per a mi va ser un gran repte participar en aquestes eleccions, encara que al final no resultés triat. Fa 20 anys que contribueixo per la inclusió laboral de persones amb discapacitat, sempre des del tercer sector social, a través de la Fundación Integralia. Ha estat excitant haver hagut de definir un full de ruta del meu programa electoral, i defensar-lo davant la resta de candidatures i de la ciutadania (via Youtube i també de manera presencial) tenint la possibilitat de continuar treballant pels drets de les persones amb discapacitat a través d'una institució clau que assessora les polítiques públiques vinculades de l'Ajuntament de Barcelona, encara que no sigui de manera vinculant.

L'IMPD és un organisme crucial en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat; en com conformem les ciutats per a fer-les accessibles i inclusives per a tota la ciutadania. És a través de la participació activa de les entitats del tercer sector social, en els consells assessoris de les administracions públiques, on podem fer arribar la nostra veu i influir en les polítiques públiques.

L'element concèntric ha de ser sempre l'autonomia personal, en el sentit més ampli del seu concepte.

En la Fundación Integralia, malgrat que focalitzem el nostre treball en inserció laboral, comprenem que el benestar de qualsevol persona és de naturalesa polièdrica. És un joc d'equilibris en el qual l'ocupació té un pes molt rellevant, però també altres factors que cal considerar a través d'una mirada integral de la persona: la salut, l'oci, la formació, el dret a l'habitatge, etc. L'element concèntric ha de ser sempre l'autonomia personal, en el sentit més ampli del seu concepte.

De res serveix disposar d'eines participatives com l'IMPD si després la ciutadania amb discapacitat no les hi fa pròpies per a vehicular les seves demandes.

Encara queden molts reptes al davant. Potser un dels més apressants, i que s'ha posat també de manifest en aquestes eleccions, és en com estrenyem el diàleg entre les persones amb discapacitat i la mateixa ciutat. En aquestes eleccions, només 3.784 persones van anar a votar. Una participació que, com ja bé va assenyalar Monserrat Pallarès, presidenta de Cocemfe Barcelona, és molt baixa respecte al total de persones amb discapacitat que resideixen a la ciutat, al voltant de les 150.000. És a dir, una participació del poc més del 2% de tot el cens electoral. De res serveix disposar d'eines participatives com l'IMPD si després la ciutadania amb discapacitat no les hi fa pròpies per a vehicular les seves demandes. A més, cap de les candidatures que es van presentar a aquestes eleccions va poder tenir accés al cens electoral, i esperem que aquesta situació es reverteixi en pròximes conteses electorals

Com a subdirector de la Fundació Integralia, com a persona amb una tetraplejía, continuaré sempre defensant els drets i interessos de les persones amb discapacitat, sense distinció de la mena de discapacitat. També contribuint al seu apoderament, no sols de si mateixos/as, sinó també de les institucions que ens representen i de les entitats com la nostra que afavoreixen la seva inclusió en la societat.

La meva mà sempre estarà tendida per a continuar millorant la vida de les persones amb discapacitat de Barcelona.

L'IMPD, i qualsevol organisme públic, pot comptar sempre amb la nostra entitat per a continuar millorant el benestar de les persones amb discapacitat. Les aliances entre tercer sector i administracions públiques són una eina poderosíssima per a aconseguir els objectius i que a més està alineada amb l'ODS 17. Estic convençut que el nou Consell Rector de l'IMPD és molt conscient d'això. Encara que no he aconseguit pertànyer a la institució en aquestes eleccions, la meva mà sempre estarà tendida per a continuar millorant la vida de les persones amb discapacitat de Barcelona.

 

Javier de Oña