El govern accelera l'aprovació del nou barem de la valoració de la discapacitat

El govern accelera l’aprovació del nou barem de reconeixement, declaració i qualificació dels graus de discapacitat i l’inclou en la tramitació d’emergència. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha anunciat que el departament ha estat “treballant de forma intensa” en els darrers mesos per publicar el reial decret abans del mes d’agost.

 

El nou barem que, arriba sis mesos després que les comunitats autònomes i el ministeri de Drets Socials donessin llum verda a l'aprovació del decret, representa un avenç en matèria d’inclusió i drets socials per a les persones amb discapacitat.  Es tracta d’una notícia que ha tingut una gran acollida entre col·lectiu, ja que posa fi a més de deu anys de reivindicacions per actualitzar el document.

 

Més de 20 anys desactualitzat

 

L’actual barem fa més de 20 anys que està desfasat. La darrera modificació va ser l’any 1999 i els criteris que utilitza per fer la valoració es troben desactualitzats. A més, no s'adequa al model social establert per la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat que és vigent a Espanya des del 2009.

 

Davant d’aquesta realitat hi han hagut diversos intents de modificar el barem. Concretament, l'actualització del document porta en tràmit des del 2013, però no va ser fins a l’any 2019 que es va constituir l’actual grup de treball. La seva tramitació estava prevista a principis d’any, però finalment serà al mes d’agost quan s’aprobi de forma definitiva en el Consell de Ministres. D’aquesta manera, entrarà en vigor sis mesos més tard de la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

 

El nou barem contemplarà no només les deficiències en salut, sinó també les limitacions en l’entorn de les persones en la seva vida diària. L'actualització permetrà contemplar els factors ambientals així com el reconeixement de situacions vinculades a la discapacitat orgànica com el cansament, el dolor, malalties que cursen en brots, entre d’altres. No obstant això, es tracta d’una proposta que no és completa i que no contempla alguns aspectes com la urgència de la valoració en malalties que evolucionen molt ràpidament o el cost socioeconòmic d’alguns tractaments. Tampoc recull la implementació de taules de mesura per afectacions visuals o control d’esfínter.

 

La desesperant espera

El passat 3 de maig COCEMFE Barcelona i diverses entitats es van reunir davant de la Generalitat per exigir que s'actualitzés el barem de la discapacitat i que es reduïssin les llargues llistes d’espera per obtenir la valoració. Els assistents es van organitzar en una llarga fila que simbolitzava la desesperant espera per la qual han de passar les persones amb discapacitat per accedir als seus drets. Una iniciativa que es va repetir arreu del territori espanyol i que va arreplegar centenars de persones que van de denunciar davant de diversos edificis públics la repercussió que té els retrasos en la valoració en les seves vides.

 

Coincidint amb el Dia Nacional de la Convenció Internacional de Drets per a les persones amb discapacitat (3 de maig), COCEMFE va denunciar que, en alguns casos, l’espera per obtenir la valoració arriba a ser de 36 mesos. Una situació que té un impacte directe en la vida de milers de persones que no poden accedir en igualtat de condicions als seus drets ni gaudir d’una plena autonomia.