L'Àrea Metropolitana de Barcelona elaborarà una guia per millorar la sensibilització i impulsar l’accessibilitat universal al comerç

  • La guia de recomanacions será col·laborativa i participativa i recollirà les aportacions d’una gran part de les entitats del sector de la discapacitat de l’AMB. 
  • A l’Àrea Metropolitana hi viuen al voltant de 265.609 persones amb discapacitat reconeguda, xifra que suposa el 8% de la població total de l’Àrea. A més, el nombre de persones amb discapacitat a l’AMB en 10 anys (2004-2014) s’ha duplicat, passant de 173.975 persones el 2004 a 265.609 el 2014.
  • Galeria d'imatges de la Jornada 

 

   

Barcelona, 6 de juny de 2018.- El vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Jaume Collboni, ha manifestat avui el compromís de l’AMB per impulsar accions que millorin l’accessibilitat i la sensibilització en el sector del comerç cap a les persones amb discapacitat als 36 municipis metropolitans.

 

Collboni, que ha inaugurat a Sant Feliu de Llobregat al costat de Jordi San José, alcalde del municipi, i Pilar Díaz, presidenta de COCEMFE Barcelona, la II Jornada Metropolitana dedicada al “Comerç i serveis accessibles per a una ciutat amigable”, ha explicat que d’aquesta manera l’Àrea Metropolitana de Barcelona continua amb l’Estratègia Metropolitana per al desenvolupament del model social de la discapacitat, iniciada fa dos anys.

 

Una de les accions més destacades, ha explicat Collboni, serà l’elaboració d’una guia de recomanacions dirigida a tota la societat que recollirà les aportacions de la majoria de les entitats del sector de la discapacitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

 

Precisament durant la jornada d’avui, el centenar d’assistents han aportat les seves idees i opinions per acabar de completar aquesta guia que va començar a forjar-se a finals del 2017 en dues trobades d’entitats del sector de la discapacitat organitzades per COCEMFE Barcelona. La seva presidenta, Pilar Díaz, ha destacat el caràcter col·laboratiu i participatiu d’aquesta guia de recomanacions que a la tardor estarà acabada i llesta per lliurar als ajuntaments, comerços, col·legis, entitats, institucions, empreses o qualsevol altre sector de la societat.

 

Amb aquesta guia, l’AMB avança en l’impuls a l’accessibilitat universal que amb paraules de Pilar Díaz, “és una contribució al bé comú”, ja que beneficia a totes les persones, no només a les que tenen alguna discapacitat.

 

Per la seva part l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, que ha obert la jornada, ha agraït que es faci a Sant Feliu, precisament una ciutat on els espais públics són plenament accessibles. Ha assenyalat que tot es pot millorar. Aquest és l’objectiu d’aquesta jornada, veure com millorar espais privats, com els comerços o els restaurants, amb la col·laboració de totes les parts implicades.

 

A l’Àrea Metropolitana de Barcelona, hi viuen unes 265.609 persones amb discapacitat reconeguda, una xifra que suposa el 8% de la població total de l’Àrea. A més, el nombre de persones amb discapacitat a l’AMB en 10 anys (des del 2004 al 2014) s’ha duplicat, passant de 173.975 el 2004 a 265.609 el 2014.

 

Un centenar d’assistents

Més de 30 entitats entre associacions i federacions, de persones amb discapacitat, una quinzena de municipis, altres institucions com TMB, l’Observatori del Tercer Sector o la Diputació de Barcelona, representants del sector del comerç, professionals amb diferent perfil i persones amb discapacitat, han participat en aquesta segona Jornada Metropolitana dedicada al “Comerç i serveis accessibles per a una ciutat amigable”.

 

La sessió ha començat amb una taula rodona en la qual s’ha presentat la guia de recomanacions de l’AMB enriquida amb les aportacions de Dincat, Fesoca, Acapps, COCEMFE Barcelona  i l’ONCE. Tot seguit, Noemí Ostolaza, representant de la Viceconsejería de Políticas Sociales del Govern del País Basc, i Ferran Urgell de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, ha presentat les seves experiències en relació amb el comerç amigable i el comerç accessible sense barreres respectivament.
 

La jornada ha continuat amb la realització de 5 tallers  participatius temàtics en els quals, s’han fet aportacions sobre accessibilitat als següents temes: comerç i mercats; hostaleria i restauració; cultura (teatres, biblioteques, exposicions); oci i lleure (jardins, parcs, piscines, llocs d’esport i finalment serveis públics (sistemes d’informació, tramitació, serveis tècnics, oficines d’atenció a la ciutadania entre altres).
 

En acabar, s’han posat en comú totes les aportacions que finalment s’incorporaran a la guia de recomanacions de l’AMB, que començarà a difondre’s a la tardor. La cloenda l’han fet en Héctor Santcovsky, Director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic, i la Lourdes Borrell, Segona tinenta d’Alcaldía de Sant Feliu de Llobregat i regidora d’Esports, Persones amb Discapacitat, Solidaritat i Cooperació i Salut Pública i Consum.

 

GALERIA D'IMATGES DE LA JORNADA