COCEMFE reivindica un dia a dia sense desigualtats per a les persones amb discapacitat

  • En el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, COCEMFE i el seu Moviment Associatiu reclamen un calendari sense desigualtats per als 2,5 milions de persones que representen
  • La reivindicació se centra en diferents aspectes de la vida quotidiana que representen la pertinència de la feina de COCEMFE i les seves entitats en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física i orgànica
  • Atenció sociosanitària adequada, educació inclusiva, accés a l’ocupació, representació institucional, accessibilitat universal i eliminació d’estigmes socials són les grans àrees d’incidència per a les que COCEMFE reclama el compromís de la societat

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es commemora demà 3 de desembre, la COCEMFE (Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica) i el seu Moviment Associatiu reclamen un calendari sense desigualtats per als 2,5 milions de persones que representen.
Volem un dia a dia com el de qualsevol”, reclamen COCEMFE i el seu Moviment Associatiu en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. El seu màxim desig, i la columna vertebral de la intensa feina que estan fent des de 1980, és que deixi de ser necessari celebrar aquest tipus d’efemèrides perquè ja no existeixin desigualtats en el calendari.
Segons el president de COCEMFE, Anxo Queiruga, “accions tan normalitzades per a la ciutadania com un esbarjo al col·legi, una passejada pel parc, una consulta a l’hospital, una reunió de feina o un petó al carrer són per a moltes persones amb discapacitat accions pràcticament inassolibles per la multitud de barreres a les que ens enfrontem, el que suposa, al mateix temps, la vulneració dels nostres drets”.
“Les persones amb discapacitat reclamem el compromís de la societat i els seus representants polítics per assegurar una atenció sociosanitària adequada, l’educació inclusiva, l’accés a l’ocupació, la representació institucional, el compliment de las lleis, l’accessibilitat universal i l’eliminació d’estigmes socials”, assenyala la presidenta de COCEMFE Barcelona, Montserrat Pallarès.
Per això, COCEMFE i el seu Moviment Associatiu posen el focus en aquelles qüestions sobre les que treballen durant tot l’any per a evidenciar els canvis socials que segueixen sent necessaris i beneficiosos per al conjunt de la societat.
En l’àmbit educatiu i la formació no reglada encara són necessaris grans avanços dirigits a promoure el desenvolupament social des de l’educació, a combatre els prejudicis existents sobre la discapacitat en els centres educatius, a proporcionar las eines que requereix el professorat per a esborrar la desigualtat a les aules i aconseguir que la formació sigui veritablement la clau per a accedir a l’ocupació i assolir la inclusió real.
En l'àmbit sociosanitari, les prioritats són aconseguir una atenció continuada, especialitzada i justa, amb diagnòstics precisos, amb tractaments adequats, amb un sector sanitari format i empàtic que prevalgui l'escolta atenta en l'exercici diari de la seva professió i, en definitiva, amb una vida digna basada en la cura de la salut.
Continuen produint-se incompliments diàriament de la legislació que empara els drets de les persones amb discapacitat. Per això, COCEMFE i les seves entitats reclamen el compliment de la normativa dirigida a promoure la inclusió i vida independent d'aquest grup social, així com consens polític entorn de la reforma constitucional que pretén reforçar l'exercici dels seus drets, així com un major pes en les institucions i en el desenvolupament de polítiques que afectin les persones amb discapacitat.
L'accessibilitat universal, una de les reclamacions del Moviment Associatiu de la discapacitat que més beneficien al conjunt de la societat, continua estant molt lluny de ser real. A Espanya hi ha 100.000 persones tancades en el seu domicili a causa de les barreres físiques, 100.000 persones a les quals se'ls nega l'experiència vital que hauria de ser patrimoni de qualsevol. COCEMFE i el seu Moviment Associatiu exigeixen posar fi a aquesta situació extremadament discriminatòria i fan una crida a adoptar sempre una forma inclusiva de projectar llocs, objectes i processos en la qual tota la societat guanya.
Tothom té dret a un treball digne i, no obstant això, encara existeixen enormes obstacles perquè les persones amb discapacitat puguin emprendre una carrera professional. Per això, el Moviment Associatiu de COCEMFE vol fer valdre la importància de disposar dels llits adequats per a aconseguir el desenvolupament del talent i la motivació de les persones amb discapacitat i de promoure la seva inclusió laboral amb una renovació de les polítiques d'ocupació per a aquest grup social.
Les barreres mentals són les que més oportunitats resten, és a dir, aquelles mirades, paraules, actes i omissions que estigmatitzen a les persones amb discapacitat. En aquest sentit, COCEMFE aposta per la innovació social, amb un nou imaginari entorn de la discapacitat, i l'eliminació de totes les etiquetes per a donar lloc a noves formes de pensament i una igualtat d'oportunitats real.
Sota el lema 'Per una vida sense desigualtats en el calendari', i fent ús de l'etiqueta #PorUnDíaComoTodos, el Moviment Associatiu de COCEMFE està desenvolupant aquesta setmana en xarxes socials una campanya d'incidència social dins del 'Projecte estratègic de difusió, informació, assessorament, sensibilització i apoderament de les persones amb discapacitat física i orgànica' de la Confederació, finançat a través d'una subvenció procedent del 0,7% de l'IRPF del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.