COCEMFE reivindica alternatives perquè les persones amb discapacitat decideixin com volen viure

  • COCEMFE ha celebrat durant tot el dia el Congrés d'Accessibilitat i Vida Independent: Hàbitat i Innovació Inclusives, amb l'assistència de més de 1.000 persones

El president de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE), Anxo Queiruga, ha reivindicat avui "el Dret a viure de manera independent i a la inclusió en la comunitat de les persones amb discapacitat" fent una crida a les administracions a oferir "alternatives residencials i serveis de suport que permetin a aquest grup social poder triar el lloc de residència i amb qui viure".
Així ho ha posat de manifest durant la inauguració del Congrés d'Accessibilitat i Vida Independent: Hàbitat i Innovació Inclusives (CAVI21) organitzat per COCEMFE al qual han assistit més de 1.000 persones de manera telemàtica a través del canal de l'entitat en YouTube.
Després de fer un repàs per diferents fórmules, com la permanència en una casa adaptada amb el suport de l'assistència personal o els habitatges compartits, Queiruga ha fet una crida a les comunitats autònomes perquè impulsin l'autonomia de les persones que viuen en centres residencials: "Perquè els centres residencials siguin una veritable solució, requereix acabar amb les rígides normes que imposen les comunitats autònomes per al seu funcionament i que no permeten la presa de decisions als seus residents".
En aquest sentit, el president de COCEMFE que explicat que "aquestes persones en molts casos no disposen de mitjans econòmics per a optar a altres recursos com pot ser el 'cohousing' o l'assistència personal". Al seu judici, "la clau està a permetre a les persones amb discapacitat triar entre diferents opcions, en funció dels seus gustos, preferències i necessitats, alguna cosa que no succeeix en l'actualitat".
Per part seva, el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo Pérez Bueno, ha exigit l'eliminació de totes les barreres físiques, tecnològiques, d'accés i cognitives que exclouen a aquestes persones de la participació en la vida social i en l'exercici dels seus drets, destacant la importància de "l'accessibilitat universal com a porta i com a clau per a l'exercici de tots els drets humans i de les llibertats fonamentals".
Segons ha explicat, convé "entendre la discapacitat no com un aspecte privat que afecta la persona i al seu entorn més immediat, sinó com un fet polític que es produeix en el fòrum públic". "Veuríem llavors a les persones amb discapacitat com un important potencial de millora social", una concepció nova "absolutament revolucionària", va afirmar.
Per part seva, la subdirectora general de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Ángela de la Cruz, ha defensat que "per a aconseguir la igualtat de les persones amb discapacitat és necessari un abordatge interdisciplinari", posant com a exemple que "l'accessibilitat universal està en el centre de tota l'agenda urbana" del Govern.
Segons ha detallat De la Cruz, la futura Llei de l'Arquitectura establirà que des de la seva planificació "els edificis i espais urbanitzats tinguin en compte la garantia d'accessibilitat universal", mentre que el futur Pla Estatal d'Habitatge, permetrà "articular les ajudes per a la rehabilitació d'edificis antics no accessibles".
"Fem d'una vegada per sempre hàbitats inclusius i assegurances per a les persones amb discapacitat", ha exigit la directora de COCEMFE, Elena Antelo, després d'explicar que "hàbitat és també suport a la vida independent, pedra angular sobre la qual s'assenteixi la llibertat de les persones amb discapacitat".
Multitud de persones expertes en la matèria han exposat en 20 ponències diferents aspectes que tenen a veure amb l'autonomia personal i vinculats a la transició a formes de vida inclusives i comunitàries.
"L'accessibilitat ens implica a totes les persones", ha explicat la secretària d'Organització de COCEMFE, Marta Valencia, durant l'acte de clausura, remarcant la importància d'apostar per les aliances amb el Moviment Associatiu i que tot el que té a veure amb l'accessibilitat i vida independent vagi calant tant en professionals, com a administracions i a tota la societat.
"L'actuació sobre l'entorn, sobre l'urbanisme, les comunicacions i desplaçaments, creant un espai inclusiu i accessible, ha de complementar-se amb suports a l'autonomia personal que garanteixin la igualtat d'oportunitats", ha conclòs València.
Les activitats d'aquest Congrés CAVI21 estan emmarcades en l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 de Nacions Unides per a la construcció de ciutats i comunitats sostenibles, així com en la iniciativa "Octubre urbà" de Nacions Unides.
Aquest Congrés CAVI21 de COCEMFE, el qual està disponible per a la seva visualització a través d'aquest enllaç, compta amb el finançament del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, a través de la convocatòria de subvencions del 0,7% de l'IRPF, i amb la col·laboració de Fundació Corresponsables i de l'agència de notícies Servimedia.