COCEMFE demana a Carolina Darias prioritat de les persones amb discapacitat en la vacunació

  • L’entitat reclama que les consultes i teràpies posposades es reactivin, ja que són fonamentals per a la salut d’aquestes persones.

La Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) ha felicitat a Carolina Darias pel seu nomenament com a Ministra de Sanitat i s’ha posat a la seva disposició per avançar en l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat física i orgànica i reduir l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 en aquest grup social. A més, l’entitat demana que en el pla de vacunació les persones amb discapacitat tinguin prioritat i es reactivin les consultes i teràpies posposades.

“La situació provocada per la pandèmia ha causat un empitjorament de la salut de les persones amb discapacitat física i orgànica, especialment per la falta d’atenció sociosanitària. Moltes teràpies i serveis que són fonamentals per a la qualitat de vida d’aquestes persones han quedat aturats”, afirma Montserrat Pallarès, presidenta de COCEMFE Barcelona.

Segons una enquesta elaborada per COCEMFE a persones amb discapacitat, el 73% han vist retardades les seves cites mèdiques, el 56% reconeix que la seva salut ha empitjorat aquests mesos, el 40% ha vist interromputs els seus tractaments i el 37% sent que els seus drets han retrocedit durant la pandèmia. A més, el 42% ha intentat rebre algun tractament o teràpia i no ha pogut i el 20% s'ha trobat amb una negativa a rebre atenció sociosanitària.

“Hauríem de ser un grup prioritari dins de l'estratègia nacional de vacunació de la COVID-19, no només a les residències, sinó totes les persones amb discapacitat”, assevera Pallarès.

COCEMFE i el seu moviment associatiu ofereixen la seva col·laboració a Carolina Darias per intentar revertir els efectes negatius que està tenint la COVID-19 sobre aquest grup social i avançar en els reptes sanitaris que té el país per a les persones amb discapacitat.

Entre les demandes a la ministra, és “urgent” la d’actualitzar el barem de reconeixement de la discapacitat per no deixar fora del sistema a persones amb discapacitat física i orgànica que veritablement requereixen aquest reconeixement oficial per a rebre suports públics i avançar cap a la igualtat d'oportunitats.