COCEMFE Barcelona i el Moviment Associatiu de COCEMFE aposten pel llenguatge i les conductes inclusives

  • Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, COCEMFE Barcelona i el Moviment Associatiu de COCEMFE volen implicar a tota la ciutadania per a promoure la plena participació social.
  • COCEMFE Barcelona i el Moviment Associatiu de COCEMFE posen a la disposició de totes les persones el seu manual de llenguatge inclusiu per a avançar en l'ús d'un llenguatge igualitari per a referir-se a les persones amb discapacitat física i orgànica.
  • COCEMFE Nacional ha celebrat la trobada digital 'Operació RAE: La inclusió en paraules', on ha presentat un curtmetratge que promou el llenguatge inclusiu i acabar amb els estereotips ajusto a les persones amb discapacitat.

En el marc del Dia Internacional i Europeu de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el 3 de desembre, COCEMFE Barcelona i el Moviment Associatiu de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) posen l'accent en la importància d'apostar pel llenguatge i les conductes inclusives que promoguin la plena participació de les persones amb discapacitat en la societat.
En opinió de Montserrat Pallarès, presidenta de COCEMFE Barcelona, "la visibilitat de la discapacitat orgànica és un petit pas que representarà un gran salt en la normalització de qualsevol mena de discapacitat".
"Al cap i a la fi, el nostre món es construeix amb paraules, però també amb fets", assenyala el president de COCEMFE Nacional, Anxo Queiruga, qui defensa que "si el que diem i el que fem és inclusiu amb les persones amb discapacitat, estarem contribuint a la igualtat d'oportunitats".
"El llenguatge pot ser igual d'excloent que una barrera física, encara que a vegades no ens adonem. No som discapacitats, som persones amb discapacitat", destaca Queiruga, al mateix temps que explica que "cal concebre la discapacitat com una característica més de totes les que tenim, no l'única cosa pel que se'ns ha de reconèixer".
A més, COCEMFE Nacional, en col·laboració amb el seu Moviment Associatiu, ha elaborat un manual de llenguatge inclusiu en el qual s'inclouen una sèrie de pautes per a l'ús d'un llenguatge correcte, respectuós i consensuat per a referir-se a les persones amb discapacitat física i orgànica i comunicar de manera no sexista.
"Les paraules forgen conductes, per això, és imprescindible que hi hagi coherència entre el que diem i el que fem", afirma el president de COCEMFE Nacional, que afegeix que "de res serveix que algú es dirigeixi a mi de la forma més correcta del món si després em tracta amb condescendència, paternalisme o sobreprotecció". "La igualtat d'oportunitats és una cosa que incumbeix a totes les persones, no sols a les administracions o a les empreses que contracten, tota la ciutadania pot contribuir a l'exercici dels nostres drets i la nostra inclusió adoptant conductes inclusives i un tracte igualitari", conclou.
En aquest sentit, COCEMFE Nacional ha presentat aquest dimarts el curtmetratge 'Operació RAE', elaborat dirigit per Borja Álvarez i produït per Kabiria Films i que té com a objectiu fer valdre la importància del llenguatge inclusiu, trencar estereotips i visibilitzar les discapacitats invisibles.
Durant l'acte de presentació, moderat per la periodista i escriptora Lary León, es va debatre sobre la necessitat d'adoptar un llenguatge i unes conductes inclusives amb els actors Antonio Pagudo i Kike García i les actrius Miriam Fernández, Elsa Chaves i Olga Hueso, protagonistes del curtmetratge, i amb el director del Real Patronat sobre Discapacitat, Jesús Celada, entre altres persones.
La trobada, que ha tingut lloc per videoconferència, s'ha transmès en directe i subtitulat a través de YouTube.
Aquest curtmetratge de COCEMFE Nacional compta amb la col·laboració del Real Patronat sobre Discapacitat i l'Escola de Cinematografia i de l'Audiovisual de la Comunitat de Madrid (ECAM). Tant Operació RAE com aquesta trobada digital estan subvencionats pel 0,7% de l'IRPF del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.