Les persones amb discapacitat, les grans oblidades de la pandèmia

“Moltes persones del nostre grup social que la mateixa estratègia va considerar des del primer moment persones de major risc enfront de la COVID-19 estan quedant fora de l’estratègia de vacunació", afirma Montserrat Pallarès, presidenta de COCEMFE Barcelona. Això els ha passat a persones amb malalties neurològiques, ELA, malalties metabòliques, fibrosi quística, malalties respiratòries, cardiopaties, persones amb esclerosi múltiple, amb malalties reumatològiques, artritis, malaltia de Crohn, colitis ulcerosa i coagulopaties, així com les persones que no estan trasplantades, però tenen malalties que en cas de contagi tenen un major risc, per exemple.

A més, COCEMFE insisteix a prioritzar l'entorn de cures no professionals de persones amb discapacitat o situació de dependència com a familiars i convivents, incloent-hi a mares i pares de menors amb discapacitat. "És una mesura discriminatòria, que a més implica un major risc i posa en perill la continuïtat de les cures de les persones més vulnerables del nostre grup social", afirma la presidenta de la federació a Barcelona, Montserrat Pallarès.

Els familiars són, en la major part dels casos, els principals cuidadors i, per tant, molts d’ells no poden permetre’s emmalaltir, com explica l’Esther Gallo, mare de dos joves amb discapacitat: “No pot tenir cura d’una persona depenent un pare o mare amb covid perquè no existeix recanvi. La persona que va venir a vacunar els meus fills es va lamentar de no poder-nos vacunar a nosaltres, però eren les ordres. Quan veus la realitat de la família ho entens tot”.

Des de COCEMFE i tot el teixit associatiu demanen que la vacunació segueixi estratègies similars a les que se segueixen, entre altres, en la campanya de la grip, en la qual la dels pares i mares anava unida a les de les persones amb discapacitat per a evitar exposar-los al risc. Tant les entitats com les famílies reclamen al govern solucionis, informació, transparència i homogeneïtat en els criteris, per sobretot demanen no ser oblidats.