El sector català de la discapacitat demana al Govern que el suport al col·lectiu sigui una prioritat aquesta legislatura

El COCARMI reclama la constitució urgent del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT) creat fa més d'un any.

Barcelona, 4 de març de 2015- El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) ha demanat aquesta tarda a la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que les polítiques destinades a les persones amb discapacitat siguin una prioritat de la seva conselleria aquesta legislatura. En una reunió on han pres part representants de les 10 principals federacions del col·lectiu de la discapacitat a Catalunya, el Comitè ha expressat a la consellera el seu malestar perquè no va destacar cap política per a persones amb discapacitat durant la seva compareixença, la setmana passada, davant la Comissió d'Afers Socials i Famílies del Parlament de Catalunya per parlar els objectius i actuacions del seu departament. "Ens preocupa que Dolors Bassa no parlés en cap moment de les persones amb discapacitat, quan som un col·lectiu format per més de 500.000 persones i en els últims anys hem patit de manera sagnant els efectes de la crisi i les retallades del pressupost públic", ha declarat el president del Comitè, Antonio Guillén. Per aquest motiu, el Comitè, que representa més de 700 entitats catalanes, li ha traslladat les seves prioritats per als propers quatre anys, d'entre les quals figura la convocatòria urgent del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), aprovat fa més de d'un any. Aquest organisme ha de ser un punt de trobada de reconstrucció dels drets de les persones amb discapacitat i les seves necessitats.

Per al COCARMI és igualment prioritari, entre altres coses, aprovar una Llei Catalana de Drets de les Persones amb Discapacitat; revisar l'actual model de copagament de serveis perquè sigui més just i equitatiu; augmentar les partides pressupostàries a ajudes tècniques que faciliten l'autonomia personal; i revisar el catàleg d'ajuts. En matèria d'inserció laboral, el Comitè demana el compliment de la llei que obliga les empreses a reservar el 2 per cent dels llocs de treball a persones amb discapacitat, així com destinar més recursos per a polítiques actives d'ocupació i per fomentar la inserció de les persones amb discapacitat tant en l'empresa ordinària com en els centres especials de treball (CET). En el camp de l'accessibilitat, el Comitè insisteix a desenvolupar la Llei d'Accessibilitat, ja que s'exhaureix el termini per aprovar-ne el reglament. Alhora, proposa crear un Fons Català per a la Promoció de l'Accessibilitat i recorda que és fonamental assegurar el finançament dels serveis i les entitats de persones amb discapacitat.

 

Sobre el COCARMI.El COCARMI està integrat per una desena de federacions i associacions que donen veu a les persones amb discapacitat de Catalunya, ja sigui discapacitat física, intel·lectual, sensorial o trastorn mental (www.cocarmi.cat). Segons les darreres dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), corresponents a 2014, hi ha a casa nostra 537.998 persones amb algun tipus de discapacitat o problema de salut mental reconeguda (10 anys abans eren 333.580). El COCARMI l'integren ACAPPS, COCEMFE Catalunya, DINCAT-Plena Inclusió Catalunya, Down Catalunya, ECOM, FECETC, Federació Salut Mental Catalunya, FESOCA, FEPCCAT i ONCE Catalunya. El COCARMI forma part del Comité Estatal deRepresentantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat d'unes 7.000 associacions.